Herdenken in Oude IJsselstreek

De komende jaren doet het Nationaal Comité een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Dit doet het comité tussen 2016 en 2020 onder de slogan “Geef vrijheid door”.

Op 5 mei 1945 eindigde de oorlog in Nederland. Niet met een allesbeslissende slag, maar met een handtekening aan een tafel. De plaats waar de onderhandelingen plaatsvonden, Hotel De Wereld in Wageningen, is er beroemd om geworden. Vervolgens werden afspraken gemaakt en overeenkomsten en verdragen gesloten, waarmee het Europa-in-oorlog langzaam veranderde in naoorlogs Europa. Vrijheid begon met afspraken op papier. Pas op 15 augustus 1945 kwam de oorlog in het gehele Koninkrijk der Nederlanden officieel ten einde toen de Japanse bezetter in Nederlands-Indië zich overgaf.

Vrijheid krijgt vorm – praktisch en juridisch – in afspraken, regels en verdragen. “Verdragen van vrijheid” heeft een dubbele betekenis. Ten eerste verwijzen verdragen naar afspraken die op papier met handtekeningen zijn bezegeld. Ten tweede duidt het werkwoord verdragen erop dat vrijheid letterlijk door mensen verdragen of ondergaan moet worden, omdat zij zich aan gemaakte afspraken dienen te houden. Verdragen brengen vrede en vrijheid, maar betekenen ook beteugeling, matiging en onthouding. Vrij zijn doe je nooit alleen, altijd samen. En daar zijn afspraken voor nodig. Vrijheid spreek je af.

In de gemeente Oude IJsselstreek worden op 4 mei diverse herdenkingsbijeenkomsten en stille tochten georganiseerd door de plaatselijke comités:

Silvolde
In Silvolde begint om 19.00 uur de Interkerkelijke Herdenkingsdienst in de R.K. Kerk,
Pr. Bernhardstraat 4.
Aansluitend is er een Stille Tocht vanaf de kerk naar het oorlogsmonument aan de Dr. Dreesstraat. De muziek wordt verzorgd door Harmonie St. Radboud. De kransdragers zijn leden van de scoutinggroep Jonko Silvolde. Kranslegging door wethouder Bert Kuster, gevolgd door Silvolds Belang, de Oecumenische Werkgroep, Koningspaar Willem Tell en andere belangstellenden.

Terborg
In Terborg verzamelt iedereen zich om 19.00 uur bij het verpleeg- en revalidatiecentrum Sint Antonia (gedeelte de Kroezenhoek), Industrieweg 115. De Stille Tocht vertrekt vanaf hier om 19.15 uur naar het monument aan de Silvoldseweg. Kranslegging door fractievoorzitter, Heini Peters (SP) (namens
de gemeente) en de heer W. Verwaaijen (namens organiserend comité). Aansluitend bloemlegging door andere belangstellenden.

Gendringen
In Gendringen begint om 19.00 uur de Herdenkingsdienst in de Protestantse kerk St. Maarten, Grotestraat 28. Aansluitend vertrekt de stille tocht vanaf de kerk naar de begraafplaats aan de Staringstraat te Gendringen. Namens de gemeente zal wethouder Peter van de Wardt een krans leggen.

Ulft
In Ulft vertrekt om 19.00 uur Schuttersgilde St. Hubertus vanaf het verenigingsgebouw naar het verzorgingscentrum Debbeshoek. De Stille Tocht vertrekt vanaf deze locatie om 19.20 uur naar het monument bij de RK Kerk op het Kennedyplein. Aansluitend volgt een toespraak door wethouder Jos Sluiter, waarna kranslegging door de wethouder, St. Hubertus, bewoners van de Debbeshoek en andere belangstellenden. Muzikale omlijsting St. Hubertus.

Varsseveld
Rademakersbroek
Om 18.00 uur is er bij het monument aan de Rademakersbroek een bloemlegging door wethouder Henk Hengeveld, Varssevelds Belang en andere belangstellenden.
Varsseveld centrum
In Varsseveld begint de Oecumenische Herdenkingsdienst om 18.30 uur in de Grote- of Laurentiuskerk. Aansluitend vertrekt om 19.25 uur de Stille Tocht, georganiseerd door Varssevelds Belang, vanaf de kerk naar de Begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp, waar bloemlegging plaatsvindt op de oorlogsgraven. Daarna gaat de stoet verder naar het monument aan de Pr. Irenestraat. Hier wordt een krans gelegd door wethouder Henk Hengeveld, de Oecumenische Werkgroep en Varssevelds Belang. Op beide plaatsen is gelegenheid voor belangstellenden tot het leggen van bloemen.

Varsselder
Om 19.30 uur is er een herdenkingsdienst in de kerk H.H. Martelaren van Gorcum, aansluitend kranslegging bij het monument, door burgemeester Otwin van Dijk en andere belangstellenden, gevolgd door twee minuten stilte en een korte toespraak door de burgemeester.

Het wordt op prijs gesteld, als uiting van medeleven, de vlag half stok te hangen tussen 18.00 en 21.00 uur.