Henk Tuut en Varsseveld

Dag Varssevelders,

Ik ben Henk Tuut. Ik ben 71 jaar geleden geboren in het Drentse Ruinerwold. Toen ik 7 jaar was ben ik met mijn ouders en een oudere broer verhuisd naar Diever. Dat ligt ook in zuidwest Drenthe en het dorp geniet vooral bekendheid door de jaarlijkse openluchtuitvoeringen van door Shakespeare geschreven toneelstukken. In dat Diever ben ik opgegroeid, heb ik de lagere school bezocht en ook vervolgonderwijs genoten. Ook heb ik daar mijn vrouw Meintje leren kennen, waarmee ik al bijna 49 jaar ben getrouwd.

Na mijn schoolopleiding ben ik op 16-jarige leeftijd aan het werk gegaan bij de gemeente Vledder. Vledder ligt ook in zuidwest Drenthe. Het was meteen een fulltime baan. Deeltijdbanen bestonden er toen ook nog niet.
Na de vervulling van de militaire dienstplicht ben ik getrouwd met Meintje en we zijn toen ook in Vledder gaan wonen. We hebben 2 dochters. De oudste is geboren in Groningen, de jongste in Doetinchem en als bonus 2 schoonzonen en 5 prachtige kleinkinderen.

Ik heb in Vledder meerdere opleidingen gevolgd. In 1975 ben ik benoemd op de financiële afdeling van de gemeente Wisch en we zijn in dat jaar ook in Varsseveld komen wonen.
We hebben ons in Varsseveld altijd erg thuis gevoeld. Al snel ben ik gaan volleyballen bij volleybalclub V.C.V. Ik ben ook 12 jaar bestuurslid geweest van V.C.V. en daarbij ook nog ruim 12 jaar scheidsrechter. Nog steeds ben ik graag sportief bezig. Samen met Meintje hebben we heel veel gewandeld, zoals het bekende Pieterpad, het Noaberpad en het Maarten van Rossumpad. Ook hebben we samen heel veel gefietst. Zo zijn we in 2010 vanuit ons huis met volle bepakking en van camping naar camping naar Rome gefietst. In de zomer zit ik graag op de racefiets. Afgelopen jaar heb ik o.a. nog de Stelviopas (één van de zwaarste beklimmingen in het Alpengebied) en de Sella Ronda in de Italiaanse Dolomieten gefietst. In 2015 heb ik, samen met onze oudste dochter, haar partner en toen nog 3 jonge kleinkinderen meegedaan aan Alpe D’HuZes.

In de wintertijd ben ik vaak te vinden op de mountainbike.
Verder zijn wij allebei binnen de basisschool van onze kinderen actief geweest in de ouderraad van de Essenkampschool. En ook heb ik zo’n 15 jaar lang op de laatste zaterdag van de maand meegeholpen met het inzamelen van oud papier.
Binnen de vereniging A.O.V. ben ik actief geweest als penningmeester van het optochtcomité.
Ook ben ik vele jaren penningmeester geweest van de zwem- en polovereniging D.O.S., waar onze beide dochters en drie kleinkinderen en één schoonzoon nog steeds actief waterpolo spelen.

Al die functies heb ik met veel plezier gedaan. Je leert veel mensen kennen en je komt er ook achter hoeveel mensen zich regelmatig inzetten om de leefbaarheid van ons dorp niet alleen in stand te houden, maar die ook te verbeteren. We hebben in ons dorp een heel rijk verenigingsleven. Dat moeten we koesteren en daar mogen we best wel trots op zijn. Er is eigenlijk voor iedereen wel wat te vinden en we mogen best blij zijn met de vele voorzieningen in ons dorp waardoor dat verenigingsleven zo tot bloei is kunnen komen. En wat ook van belang is, het lidmaatschap van een vereniging helpt je bij het inburgeren en integreren in een nieuwe woonplaats.
Natuurlijk heb ik het dorp in de loop der jaren ook zien veranderen. Het aantal inwoners is ten opzichte van 1975 flink toegenomen. Maar door de vergrijzing stagneert dat de laatste jaren wel. Ook zijn er zin de loop der jaren scholen verdwenen. Waren er in 1975 nog vier basisscholen, nu zijn het er nog twee. Het vervolgonderwijs is helemaal verdwenen. In 1975 was er nog een MAVO en was er nog een PRAVO.

Ook wat de werkgelegenheid betreft is er veel veranderd. Van het “houtdorp” (Lundia, Deco en Svedex) is alleen Svedex nog over. Varsseveld heeft zich gaandeweg meer en meer ontwikkeld in de metaalindustrie en er is binnen ons dorp een keur aan bedrijven gevestigd die in die sector een belangrijke en zelfs vooraanstaande rol vervullen.

Het is toch te hopen dat die belangrijke en vooraanstaande rol verder ontwikkeld kan worden en dat die rol niet wordt belemmerd door de toenemende vergrijzing, waar overigens de hele Achterhoek mee van doen heeft.

Voor Varssevelds Belang blijft er een belangrijke rol weggelegd. We zullen er toch voor moeten zorgen dat ons dorp mee blijft gaan in allerlei toekomstige ontwikkelingen. Daar kunnen we allemaal, en ieder op zijn of haar eigen wijze, een bijdrage aan leveren.
Voor April geef ik de pen door aan onze voorzitter Adrie Bout.

M.v.g
Henk Tuut